martes, 19 de octubre de 2010

Recuperació d'un Fresc

En la restauració de pintura al fresc cal seguir uns passos fonamentals. Tenint en compte que és una pintura realitzada sobre suport arquitectònic seu deteriorament serà el mateix que el d'aquest, és a dir, que en restaurar el fresc haurem restaurar la part de l'edifici que l'acull. Aquest control el realitzarem sobre els següents punts:

A. Humitats


Superiors - sostres en mal estatFiltracions d'aigua Verticals - per capilaritat del sòlHoritzontals - filtracionsEn els tres casos caldrà buscar-ne les causes i eliminar-les.B. Moviments estructuralsCosit de les esquerdes, bé amb ulleres inoxidables o amb material cementant.Fixació de qualsevol component d'aquest parament que estigui solt. Tot arrebossat es emmallament. Abans de procedir amb qualsevol d'aquestes intervencions es buscarà evitar les seves causes. Aquestes poden ser degudes a moviments de terra a causa de filtracions per aigües subterrànies, pèrdua de compacitat del terreny, acció d'organismes vegetals o animals, pluges, vents, canvis bruscos de temperatura o deteriorament de punts de suport.Suposant que haguem complert amb les premisses actuarem ara sobre el rebutgi, eliminant o sanejant les parts deteriorades conservant i numerant les parts que continguin dibuix o pintura recognoscible, en aquesta actuació seguirem els passos esmentats en el punt "etapes del treball".En el cas que hi hagi un dibuix farem sobre ell un calc i haurem de fer una interpretació mental d'un estil, composició, ordenament, etc ...C. CatesEn cas d'intentar trobar algun tipus de fresc que se suposa estigui ocult sota un altre rebutgi i pot donar el cas que un fresc oculti un altre més antic, s'anirà extraient rebutgi en una superfície de 20x20 cm, una altra de 10x10 cm, i una altra de 5x5 cm.D. Intervencióa. Restitució: sanejat del suport reestucado (procés complet) - restitució del dibuix original.b. Recolorido: potenciar els tons originals amb veladures molt diluïdes i amb tons més suaus que l'original. Controlar el seu equilibrat durant 2 o 3 dies.c. Repintat: pintura més cubriente, que tapi la deteriorada (no utilitzar les que impedeixin la transpiració de l'estuc).d. El recolorido i el repintat es pot fer o bé cobrint tota la superfície o bé de forma ilusionista mitjançant línies paral.leles.E. Recuperació d'un fresc ocultMullar abundantment amb aigua la part del entonat a extreure. Es va extraient per capes el entonat, sempre mullant i percudint sobre les superfícies que extreguem.Procurarem que un cop ja feta una extracció l'aigua penetri entre la superfície a extreure i la superfície que pretenem recuperar.F. Neteja d'un fresc cobert amb pinturaMullar abundantment amb aigua calenta i anar extraient amb molt de compte i capa per capa la pintura a eliminar procurant no incidir sobre la fresca a recuperar.G. Pintures rentables

Es posa sobre la superfície un full de cotó, s'amara amb alcohol desnaturalitzat, es deixa reposar uns segons i s'extreu amb cura el cotó començant per la part superior, passant al seu torn un pinzell embegut en alcohol entre la pintura i el cotó que estem traient.


En el cas que haguem extreure ceres o betums, escalfarem primer la superfície i extraurem les ceres, primer de forma mecànica i després amb essència de trementina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario