Tintar la Cal


La Cal per norma només accepta colors construïts a partir de tints de terres naturals. Els tints siguin naturals o artificials, ofereixen una extensa gamma de colors per aplicar a la Cal.

Hem de saber que la Cal sola, un cop tintada, no canvia de color pel fet d'afegir-hi marbre, ja sigui triturat (sorra) o en pols. D'això podem deduir que en el supòsit en el que hem de fer una feina amb Cal i necessitem 400Kg de Cal del mateix color, podrem tintar la quantitat sencera sense patir d'haver d'afegir sorra o pols de marbre, perquè tant la sorra com la pols absorbiran el color de la Cal sense modificar-lo.


Tintar la Cal té les seves limitacions, no podem observar d'ella que absorbeixi tot el color que li posem. Els colors extrems, blau fosc o taronja fort, poden provocar canvis de colors. No podem treballar amb colors massa intensos. Calculem que la Cal admet tints a raó d'un 35-40% del pes de la Cal que hem de tintar. Si ens passem amb el tint podríem fer l'efecte contrari i minva el color. Per aquest motiu hem d'estar segurs que la Cal admetrà el tint bé, fent un mostreig previ.
*Aquesta explicació és vàlida per treballar amb color intens, en color suau no hauríem de tindre cap incident amb el color.

Un altre norma que hem de saber, és que la Cal canvia la intensitat del color. Al assecar-se el color de la pasta perd fins la meitat de la intensitat inicial.
S'HA DE TENIR PRESENT...

PRÈVIES....
ELs tints  es dissoldran en aigua abans de barrejar-se amb la Cal i s'hauran de tamitzar a fi d'evitar que passin grumolls no dissolts. Podem aprofitar la mateixa aigua de la Cal per dissoldre'ls o fer servir aigua de l'aixeta. Un cop realitzat aquest procés, abocarem els tints a la Cal, en la qualitat necessària per aconseguir el color desitjat , sempre recordant que la intensitat baixarà a la meitat un cop assecat.

Si hem de restaurar una paret de Cal i volem saber el color original (aproximadament), podríem agafar un tros de la paret  i mullar-lo de manera que veuríem el color original en el trencat del tros de la pasta.

Els color que s'utilitzen en l'estuc no només serveixen per tintar la Cal en pasta, sinó que també per donar color a les parets  d'estuc acabades , com són imitacions a pedra, totxos, inclòs lliscat, però on són més coneguts és en els Frescs.

El més important en el procés de tint o pintar una paret acabada és la humitat. La paret de Cal ha d'estar Húmida per poder rebre els tints de color. Aquests han d'estar bastant líquids per poder penetrar  a la pasta acabada i així assecar-se amb la pasta i deixar-la impregnada de color.
Si apliquem a les parets tints massa espesos, quan l'aigua s'evapori, les terres quedaran soltes a la superfície de la mateixa. Això produiria que al passar la mà per la paret ens tacaria i no aguantaria la pluja.

Per aquest motiu hem de recordar que per tintar les parets hem de fer-ho el mateix dia, o mullar-les si no ens és possible fer-ho, abans d'aplicar els tints al dia següent.